Salutare,

Dupa o perioada de pauza revin cu un articol in care va prezint  restrictiile si conditiile de calatorie din mai multe regiuni  conform oficialilor din MAE.

 

ALBANIA :

Starea de urgenta a fost prelungita pana in data de 23 Iunie.

Restrictii : 

Sunt inchise toate punctele de frontieră pentru călători atât pentru transportul de pasageri, cât și pentru autovehiculele private.

Toate zborurile comerciale sunt suspendate.  Cetățenii români pot circula către aeroportul internațional Tirana pentru eventuale zboruri de repatriere doar dacă fac dovada unui bilet de avion și dețin dovada unui permis special acordat de poliție. Aeroportul Internațional Tirana este închis pentru zboruri comerciale până la o nouă notificare.

 

AUSTRIA :

 

Cetățenii austrieci, cetățenii din țările UE / SEE, din Elveția precum și membrii de familie ai acestor persoane care locuiesc în aceeași gospodărie sunt obligați să se supună unei izolări la domiciliu timp de 14 zile imediat după intrarea în Austria pe calea aerului (din afara sau din interiorul spațiului Schengen) și să confirme acest lucru cu propria semnătură. 

Aeroportul din Viena oferă testări pentru COVID-19 pentru orice solicitant, indiferent de mijlocul de transport (aerian, rutier, feroviar). Costul acestor teste este de 190 euro, iar rezultatul este disponibil în limba germană și engleză (la cerere) în două până la trei ore. Dacă testul este negativ, persoana în cauză nu mai trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. Procedura din cadrul aeroportului din Viena presupune prezența fizică a solicitantului în intervalul orar 13.00-15.00 şi nu necesită programare prealabilă.

Tranzitarea Austriei fără oprire este permisă, atât timp cât este asigurată părăsirea imediată a teritoriului.

 

BULGARIA :

Incepând cu 14 mai, starea de urgență a fost înlocuită cu situația de urgență epidemiologică.

Este interzisă, cu titlu temporar, intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria a tuturor persoanelor, indiferent de cetățenia acestora, prin toate punctele de trecere a frontierei, destinate transportului aerian, naval, feroviar și rutier.

Toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Bulgaria vor fi plasate în carantină pe termen de 14 zile la domiciliu sau alt loc de cazare unde persoana a indicat că va locui, prin dispoziția eliberată de directorul competent al inspecției regionale de sănătate sau de către o persoană autorizată de acesta.

 

CROATIA :

 

Cetățenii croați și străinii pot solicita anterior deplasării informații privind îndeplinirea criteriilor de intrare în Croația la următoarea adresă de e-mail a Poliției de Frontieră: uzg.covid@mup.hr

Politia de frontieră va decide dacă motivul de intrare în Croația este justificat.Persoanele care intră în Croația nu vor mai fi obligate să intre în autoizolare, însă vor trebui să respecte reguli stricte. Astfel, contactele cu alte persoane va fi redus la minim, timpul petrecut în aer liber va fi cât mai mic posibil , iar regulile de igienă și distanțare socială vor fi respectate cu strictețe.        De asemenea, se recomandă purtarea măștilor și luarea temperaturii corpului în mod regulat. În cazul în care observă orice simptom, cetățenii croați trebuie să informeze medicul de familie, iar cetățenii străini trebuie să contacteze Serviciul epidemiologic.

Persoanele care tranzitează Croația sunt obligate să circule doar pe autostradă, fiind permisă oprirea numai în anumite locuri special amenajate. Pe durata opririi, autoritățile croate impun măsuri stricte de distanțare socială, precum și respectarea indicațiilor primite din partea Institutului Național de Sănătate Publică sau Poliție.

 

FRANTA :

 

Începând cu data de 24 martie pe teritoriul Franței a fost instaurată starea de urgență sanitară pe o perioadă de 2 luni.

Începând cu data de 17 martie, în Franța se aplică propunerea Comisiei Europene privind închiderea frontierelor la intrarea în UE și spațiul Schengen pentru cetățenii statelor non-UE și suspendarea călătoriilor între statele non-UE și UE. Cetățenii francezi aflați în străinătate vor putea să se întoarcă în țară, în cazul în care doresc.

Restricțiile instituite la frontiere se aplică cetăţenilor europeni şi cetăţenilor din țări non-UE şi nu permit accesul în Franța al lucrătorilor detașați sau sezonieri şi nici în alte scopuri decât cele precizate aici: http://circulaires.legifrance.gouv.fr/pdf/2020/03/cir_44947.pdf

Zborurile între Franța și departamentele și colectivitățile franceze de peste mări (Martinique, Mayotte, Guadeloupe, Guyane, La Réunion, Saint-Martin și Saint-Pierre-et-Miquelon) au fost suspendate până la noi dispoziții. Deplasările între aceste insule sunt, de asemenea, interzise cu excepția situațiilor urgente de ordin personal sau familial, a urgențelor medicale sau profesionale care nu suferă amânare. Această măsură nu împiedică întoarcerea în Franța a turiștilor prezenți încă pe insulă, fiind oferite soluții adaptate fiecăruia dintre călători de către prefectura locală.

 

GRECIA :

 

Zborurile dinspre și către Grecia pentru șapte destinații vor rămâne suspendate (cu anumite excepții, respectiv transport de mărfuri, zborurile de urgență, militare, Frontex etc), astfel:   

Toate zborurile pe ruta Italia, Olanda, Spania, Marea Britanie sunt suspendate până la 31 mai.-Toate zborurile pe ruta Albania, Macedonia de Nord și Turcia sunt suspendate până în data de 14 iunie;

Călătoriile în insule vor fi permise începând cu 25 mai, excepție făcând insula Creta, unde este posibilă deplasarea începând din data de 18 mai. Acestea vor fi permise pentru moment  numai pentru rezidenții permanenți, angajatorii și lucrătorii, cu condiția ca aceștia să prezinte documente care dovedesc necesitatea călătoriei.

Grecia este pregătită să primească turiști începând cu 1 iulie, cu condiția asigurării și respectării măsurilor de  sănătate publică. Prioritar este ca, în relaxarea restricțiilor și a pregătirilor pentru primirea turiștilor, să se evite orice risc al creșterii cazurilor de COVID-19, în baza unui plan și a protocoalelor de călătorie și de primire a acestora.

Până în acest moment au fost deschise 515 plaje organizate, cu respectarea măsurilor de distanțare socială, iar protecția civilă, poliția locală și municipală colaborează cu primăriile și cu mediul de afaceri pentru a-i sfătui pe turiști și pe angajații din sectorul turistic asupra măsurilor de igienă, protecție și distanțare.

Sunt interzise pelerinajele la mănăstiri, atât individual, cât și în grup.

 

ITALIA :

O serie de companii aeriene și-au întrerupt sau limitat zborurile din/către Italia. Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea oricăror deplasări care nu sunt absolut necesare către Republica Italiană.

În perioada 18 mai - 2 iunie, regulile de bază rămân similare celor anterioare. Deplasările către și din străinătate continuă să fie permise doar pentru necesități dovedite de muncă, de urgență absolută sau din motive de sănătate; în orice caz rămâne permisă în continuare revenirea la propriul domiciliu, locuință sau reședință. Persoanele care intră sau se întorc în Italia din străinătate trebuie să petreacă o perioadă de 14 zile sub supraveghere sanitară și în autoizolare la propriul domiciliu sau la o altă adresă aleasă de persoana interesată sau, în lipsa acesteia, la o locație hotărâtă de Protecția Civilă regională, pe cheltuială proprie.

Cu toate acestea, excepțiile la aceste reguli au fost deja extinse de la data de 18 mai

 

MALTA :

 

Sunt suspendate cursele aeriene și navale de transport de pasageri dinspre și înspre: Italia, Franța, Germania, Elveția și Spania.

Perioada de carantină obligatorie de 14 zile se aplică tuturor persoanelor care sosesc pe teritoriul Maltei. Amenda pentru nerespectarea acestei obligații este de 3.000 euro. Poliția contactează telefonic persoanele supuse măsurii obligatorii de carantină pentru a verifica dacă aceștia respectă regulile impuse.

 

MUNTENEGRU :

 

Până la 1 iunie, este suspendat transportul public internațional aerian, rutier și feroviar de pasageri, cu excepția zborurilor de repatriere organizate de MAE muntenegrean, cu plasarea obligatorie în carantină;

Până la îmbunătățirea situației epidemiologice sunt înăsprite controalele la frontieră în cazul pasagerilor care sosesc din state cu cazuri înregistrate dar nu au rata mare de transmitere intracomunitară.

 

PORTUGALIA :

 

Stare de calamitate pana la data de 31 Mai.

În atenția cetățenilor români care intenționează să călătorească în Portugalia pe cale aeriană:
 
Conform modificărilor legislative adoptate de către autoritățile portugheze, intrarea pe teritoriul Portugaliei a pasagerilor zborurilor provenind din Statele Membre UE care nu implementează integral acquis-ul Schengen, inclusiv a pasagerilor zborurilor provenind din România, este autorizată DOAR:
  • în scopuri profesionale dovedite în mod corespunzător;
  • pentru rațiuni familiale
  • situații de forță majoră.

Sunt descurajate, în continuare, deplasările în scop turistic, acestea neîncadrându-se la călătoriile esențiale în această perioadă și în categoriile permise de legislația portugheză în vigoare.

 

MAREA BRITANIE :

 

Zborurile directe care sosesc în Marea Britanie din țările cu risc de contaminare trebuie să furnizeze, cu 60 de minute înainte de aterizare, Declarația generală a aeronavelor (General Aircraft Declaration) către autoritățile aeroportului de destinație, în care indică starea de sănătate a pasagerilor. O declarație similară, Maritime Health Declaration Form, este cerută și navelor care sosesc din orice port străin în Marea Britanie. Pe aeroporturile britanice nu sunt luate măsuri speciale.

Heathrow a închis două terminale din cauza reducerii numărului de zboruri, iar terminalul nordic al aeroportului Gatwick rămâne închis.

Ministerul de Externe britanic recomandă evitarea pentru cel puțin următoarele 30 de zile a tuturor călătoriilor în străinătate și verificarea atenționărilor de pe site-ul gov.uk.

 

SERBIA :

 

Nu este permis accesul cetățenilor străini, cu excepția celor care dețin un permis de ședere temporară sau permanentă în Serbia. 

Accesul cetățenilor străini (care nu dețin un permis de ședere în Serbia) aflați în tranzit sau al celor care, din alte motive imperative, intenționează să se deplaseze în Serbia este permis în mod excepțional cu îndeplinirea următoarelor două condiții cumulative:

Deținerea unei aprobări de tranzit sau ședere acordate de Grupul de lucru interministerial al Guvernului sârb, în condițiile și cu limitările prevăzute de aprobarea respectivă;

Prezentarea unui test negativ la virusul SARS-COV-2 realizat cu maximum 72 de ore înaintea momentului intrării în Serbia. Testul trebuie să fie emis de laboratoarele de referință din țara din care vine cetățeanul respectiv, conform listei laboratoarelor întocmită de Ministerul sârb de Externe și comunicată Ministerului sârb al Sănătății.

Începând cu 19 martie, au fost închise toate aeroporturile pentru traficul de persoane. Sunt exceptate: transportul de marfă, misiunile de căutare, misiunile umanitare și medicale, zborurile oficiale, aterizările urgență, aterizările pentru motive tehnice. A fost anunțată reluarea unor zboruri începând cu data de 18 mai 2020.

 

SPANIA :

 

A fost decretată starea de urgență pe întreg teritoriul Spaniei, începând cu data de 15 martie, apoi a fost prelungită de patru ori până în noaptea de 23/24 mai.

 

 Începând cu data de 15 mai 2020, ora 00.00, toate persoanele care sosesc în Spania din străinătate vor intra în carantină pentru o durată de 14 zile.

Carantina se va efectua la adresa de domiciliu sau cazare. Deplasările se vor limita la aprovizionarea cu alimente, produse farmaceutice si bunuri de primă necesitate, primirea de asistență medicală dacă este necesar sau în caz de forță majoră. Purtarea măstii este obligatorie în cazul acestor deplasări. De asemenea, cei vizați au obligația de a lua toate măsurile de igienă si prevenție a răspândirii virusului, în special în relația cu ceilalți colocatari.

 

TURCIA :

 

Începând cu data de 18 martie, ora 24:00, sunt închise frontierele terestre (Bulgaria: Kapikule, Hamzabeyli, Derekoy; Grecia: Ipsala, Uzunkopru - frontieră feroviară, Pazarkule) și maritime cu Bulgaria și Grecia, ca măsură de precauție în combaterea COVID-19. Autoritățile au anunțat că această măsură nu afectează traficul de mărfuri.

Compania Națională TAROM anunță că zborurile pe ruta București - Istanbul vor fi suspendate în intervalul 30 martie - 1 iunie, ca urmare a restricțiilor impuse de către autorități pentru limitarea pandemiei COVID-19. Persoanele care doresc să reprogrameze călătoriile pentru date viitoare sau care vor să solicite rambursarea sumelor plătite sunt sfătuite să contacteze agentul emitent al biletului sau orice agenție TAROM.

Turkish Airlines anunță că toate zborurile internaționale sunt suspendate până la 10 iunie, iar cele interne până la 4 iunie 2020.

 

ALTE TARI DIN LUME : 

 

TANZANIA :

Transportul internațional aerian, terestru si maritim este închis pentru 31 de țări infectate cu COVID-19.

 

CANADA :

În data de 19 mai, a fost extins a regimul de limitare a circulației persoanelor fizice și juridice la trecerea frontierei terestre cu 30 de zile, până la 21 iunie.

Începând  24 martie, autoritățile au interzis intrarea în Canada pentru orice străin provenind din orice țară alta decât SUA, până la 30 iunie 2020. Cetățenii din SUA pot intra în Canada conform angajamentelor bilaterale.

Sunt autorizați să intre în Canada și, implicit, să se îmbarce cetățenii români care sunt în posesia unei vize de studii sau de muncă valabile dacă nu prezintă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19. Odată intrați în Canada se vor supune regimului de izolare obligatorie. Această derogare nu se aplică posesorilor de viză de ședere de lungă durată (vizitatori).

 

MEXIC :

Din data de 12 martie a.c., au fost introduse temporar controale sanitare la toate punctele de frontieră, fiind cinci medici pe tură care verifică posibilele cazuri de infectați. 

Starea de urgenta este extinsa pana la data de 30 Mai.

 

REPUBLICA DOMINICANA :

 

Începând cu data de 18 martie și până la noi dispoziții, pe teritoriul dominican este decretată starea de alertă epidemiologică în legătură cu infecția cu virusul COVID-19.

Din data de 17 martie, este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini pe teritoriul dominican (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere sau de muncă) și se aplică carantină obligatorie la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cetățenii dominicani și rezidenți care intră în țară.

 

INDONESIA

Începând cu data de 2 aprilie, este interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului indonezian, pentru toți cetățenii străini, cu următoarele excepţii:

  • deţinătorii de permise de şedere în Indonezia, temporare şi permanente;
  • deţinătorii de vize diplomatice sau de serviciu;
  • deţinătorii de permise de şedere, diplomatice sau de serviciu;
  • lucrătorii medicali sau persoanele care asigură hrana, în scopuri umanitare;
  • echipajele aeronavelor, navelor maritime sau mijloacelor de transport terestru;
  • străinii care lucrează la proiecte naţionale strategice.

Se estimeaza ca vor da drumul la turism pentru straini la data de 1 Octombrie .

 

SRI LANKA :

 

S-a decis reluarea zborurilor SriLankan Airlines către Marea Britanie, Australia și Japonia.

Este în continuare permisă aterizarea aeronavelor care preiau cetățeni ai altor state pentru repatriere.

Un dispozitiv de scanare (Exit screen) a fost instalat la Aeroportul Internațional Bandaranaike pentru testarea tuturor pasagerilor, cetățeni străini sau autohtoni care pleacă din Sri Lanka. Celor care vor fi testați pozitiv nu li se va mai permite să plece din Sri Lanka și vor fi intra carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Porturile din Sri Lanka au fost închise pentru intrări (sosiri de pasageri străini).

 

THAILANDA

 

Cetățenilor străini le este interzisă intrarea în Thailanda. Începând cu 1 aprilie, este interzis și tranzitul prin Thailanda, până la o dată care va fi comunicată ulterior.

La data de 6 martie, au fost definite ca zone afectate de COVID-19 următoarele țări: Republica Coreea, Republica Populară Chineză (inclusiv Macao și Hong Kong), Italia și Iran. La intrarea pe teritoriul Thailandei, autoritățile vor solicita tuturor persoanelor care au călătorit în aceste state în ultimele 14 zile sau care intră în Thailanda dinspre aceste zone să declare adresa unde vor locui. De asemenea, acestea vor recomanda efectuarea carantinei timp de 14 zile la domiciliu. În această perioadă, vor raporta zilnic starea lor de sănătate autorităților competente. Lista actualizată a țărilor pentru care este necesară carantina poate fi găsită la https://ddc.moph.go.th/viralpneumonia/eng/index.php.

Transportul intern aerian, rutier și feroviar este afectat.

 

EMIRATELE ARABE UNITE :

 

Începând cu data de 19 martie, autoritățile emirateze vor suspenda temporar aplicarea acordurilor de tip Visa Waiver (cetățeni ai căror state prim viza la intrare - VISA ON ARRIVAL), pentru toate tipurile de pașapoarte, cu excepția celor diplomatice. Măsura include și vizele de tranzit.  Măsură are un caracter temporar, până la dezvoltarea unui sistem sustenabil de monitorizare şi control al stării de sănătate al persoanelor care tranzitează punctele de trecere a frontierei UAE.

Celor care au obținut viza emirateză, însă nu au utilizat-o până la intrarea în vigoare a acestei decizii, li se vor anula vizele și li se vor returna taxele plătite pentru obținerea lor.

 

QATAR

 

Începând cu 18 martie, nu mai este permisă intrarea în Qatar a cetățenilor străini.

Cetățenii străini care părăsesc Qatar nu vor mai putea reveni până la ridicarea restricțiilor, chiar dacă dețin un permis de ședere valabil.

Granițele țării vor rămâne deschise pentru: tranzit, plecări, transport de marfă și intrarea cetățenilor qatarezi.  

Zborurile București-Doha au fost întrerupte în perioada 16 aprilie - 1 iunie 2020.   

Cetățenii români se pot deplasa din Doha spre București prin Atena, cu zbor Qatar Airways Doha-Atena și zbor Tarom Atena-București (confom datelor și orelor de zbor de pe site-urile celor două companii aeriene).

Începând cu 17 mai, este obligatorie purtarea măștilor în spațiul public. Nepurtarea măștii se sancționează cu amendă sau închisoare.

 

 

To be continued......pana la noi actualizari din partea MAE.

Conditii de calatorie in Europa si alte Regiuni

24/05/2020

office@tropicaltravel.ro

 

Site creat în w WebWave

Contactează-ne

e-mail: office@tropicaltravel.ro 

 Sibiu - Romania